Türkiye’nin En İyi 8 Dalış Bölgesi
Paylaş
Türkiye’nin En İyi 8 Dalış Bölgesi
Dalış tutkunları toplanın! Henüz dalış yapmamış olup, şu an için su altı dünyasıyla uzaktan uzağa aşk yaşamakla yetinenler, siz de gelin. Uzmanlara göre anne karnındaki huzuru hissedebileceğimiz tek yer su altı dünyasıymış. Ege ve Akdeniz’de ‘huzura dalış’ yapabileceğin o kadar çok yer var ki! Derin maviliklere iflah olmaz bir sevgiyle bağlı olanlar için Türkiye’de dalış yapılabilecek en iyi 8 bölgeyi sıraladık, çünkü Türkiye bu konuda tam bir cennet!
1. Hatay / Samandağ / Kel Dağı
Dalış yaparak su altının gizemlerini keşfe çıkmak tarifi mümkün olmayan bir heyecan; buna bir de denizin altından Kel Dağı’nın içine girmeyi eklersek tadına doyum olmaz. Hatay’ın Samandağ ilçesi adı çok duyulmamış olsa da yalnızca Türkiye’nin değil Doğu Akdeniz’in Kızıldeniz’i olarak biliniyor.
1736 metre yüksekliğinde aktif olmayan bir volkanik dağ olan Kel Dağı, peribacalarını andıran görüntüsüyle dikkat çekiyor. Deniz seviyesinin 20 metre altına dalarak giriş yapılabilen mağara, en az 3 yıldız dalıcılar ve eğitmen dalıcılar için uygun ve yaz kış dalış yapmaya elverişli bir bölge. Dikit, sarkıt ve sütunların büyüleyici manzarası eşliğinde yüzerken, vatoz tarlalarını, mağara karideslerini, müren, kardinal ve gölge balıkları gibi çok çeşitli su altı canlılarını da görebilirsin.
Profesyonel dalgıçların su altı zenginliği açısından Türkiye’nin en önemli yerlerinden biri olan Samandağ’da dalış yapma deneyimini mutlaka yaşaması gerekiyor.
2. Çanakkale / Saros / Lundy Batığı
Türkiye’nin en önemli dalış noktalarından Çanakkale Boğazı ve Saros Körfezi, bir kısmı 1. Dünya Savaşı’nda bir kısmı da kazalar nedeniyle gerçekleşen onlarca batığa ev sahipliği yapıyor. Şimdiye kadar hiç batık deneyimin olmadıysa başlangıç için Lundy Batığı güzel bir seçenek olabilir.
Batıkların bazıları çeşitli çevresel etkiler ve şiddetli akıntılar nedeniyle tahrip olmuş. Lundy ise kendini korumayı başarmış 1908 yapımı 188 tonluk bir batık. Çevresinde çeşitli cephaneler görebileceğin batık için 28 metre dalmanız gerekiyor. Büyüleyici fotoğraflar yakalamana olanak tanıyan Lundy Batığı, zaman içinde pek çok canlının yuvası olmuş.
3. İzmir / Karaburun / 9 Eylül ve Alaybey Batığı
İzmir sularında yaklaşık 40 yıl boyunca hizmet veren emektar yolcu vapurları 9 Eylül ve Alaybey, su altında hizmet vermeye devam ediyor. Yapay Resif ve Turizm Amaçlı Batık Projesi kapsamında İzmir Karaburun’da batırılan vapurlar birçok canlıya yuva olmasının yanında dünyanın dört bir yanındaki dalış meraklılarının da ilgi odağı konumunda.
4. İstanbul / Sivriada
“İstanbul’da dalış yeri var mı?” sorularına Sivriada diye cevap veriyoruz ve ekliyoruz: burada akıntı fazla olmadığı için birbirinden güze fotoğraflar çekebilirsin! Marmara Denizi’nde dalış yapılabildiğini daha önce duymayan çok kişi olduğuna da eminiz. Maalesef kirlilikten dolayı azalan canlı yapısı nedeniyle pek çok dalgıç tarafından tercih edilmeyebilir; fakat Sivriada akıntının düşük olması, İstanbul’a yakınlığı ve yıllık dalış sayısı ile Türkiye’nin en popüler dalış bölgeleri arasında bulunuyor.