S.S.S. (F.A.Q.)

Hangi tür dalış yapacak olursanız olun dalış konforunuzu arttırmak ve çok daha güvenli dalış yapabilmek için en önemli unsur iyi bir dalış elbisesi seçmiş olmaktadır. Dalış yapacağınız bölgenin durumuna uygun bir şekilde ve kendinize en uygun nitelikte elbiseyi bulmanız, dalış deneyiminizi oldukça rahatlatacak bir unsurdur. Kendi güvenliğinizi ve rahatınızı arttırmak adına ve daha rahat dalış gerçekleştirebilmeniz için elbisenin seçimi konusunda hassas davranmanız gerekmektedir. Doğru nitelikte seçeceğiniz dalış elbisesi, dalış noktasında hazzınızı katlayacağı gibi yanlış seçim de bir o kadar konforunuzu düşürebilir. Vücut ısınızı dalış esnasında koruyabilmek, olası darbelere karşı hasar almanızı önlemek gibi pek çok faydalı özelliği barındıran bu özel tasarlanan kıyafetleri dalışınıza uygun olarak mutlaka edinmelisiniz.

Bu Yazımızda Dalış Sporu ve Dalış Elbisesi, Sörf Elbisesi, Scuba, Tüple Dalış, Serbest Dalış Elbisesi Hakkında Aşağıdaki Konularda Cevap Bulabilirsiniz

  1. Dalış Elbisesi Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?
  2. Dalış Elbisesi Türleri ve Özellikleri Neler?
  3. Serbest Dalış ta Nelere Dikkat Edilmeli ?
  4. Mavi Yolculuk, Tekneye Çıkarken Yanınızda Ne Ekipman Olmalı ?
  5. Dalış Yaparken Nelere Dikkat Etmeli ?
  6. Su Altında Basınç Eşitleme Nedir ?
  7. Dalış Elbisesi Nasıl Giyilir?
  8. Dalış Elbisesi Ne İşe Yarar?
  9. Dalış Elbisesi Modelleri Nelerdir?
  10. Islak (WetSuit), Yarı Kuru (MidDrySuits) ve Kuru (DrySuits) Dalış Elbisesi Nedir?
  11. Dalış Elbisesi Kalınlığı Kaç mm Olmalı?
  12. Dalış için uygun raporu verilmesini engelleyen hastalıklar nelerdir?
  13. Dalış Maskesi Bakımı ve Kontrolü Nasıl Yapılmalı ?
  14. Dalış Sonrası Maske Bakımı Nasıl Olmalı ?
  15. Dalış Denge Yeleği BC Bakımı Nasıl Yapılmalı?
  16. Dalışta Kulak Sıkışması Nedir ?
  17. Kulak Eşitlemesi Nedir? Nasıl Yapılır ?
  18. Maske Buğulanması Nedir ? Nasıl Önlenir ?
  19. Hangi Palet Tipini Tercih Etmeliyim ? Palet Çeşitleri Neler ?
  20. Gece Dalışı Yaparken Nelere Dikkat Etmeli?
  21. Dalış Ekipmanı Elbise, Kıyafet, Çorap, Patik, Eldiven Satın Almadan Önce Nelere Dikkat Etmeli ?
  22. Yeni Doğum Yaptım Dalış Yapabilir miyim ?
  23. Dalış Esnasında Uzaysal Yön Kaybı ve Baş Dönmesi Nedir ?
  24. Sualtında Hava Tüketim Miktarı Nedir? Hava Tüketimini Nasıl Azalır ?
  25. Grip Covid Oldum ? Dalış Yapabilir miyim ?
  26. Dalış Elbisesi Nasıl Kullanılır?
  27. Dalış Elbisesi Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
  28. Dalış Kıyafeti Ekipmanları Nelerdir?
  29. Dalış Elbisesi Fiyatları Nasıl Belirlenir?
  30. Sitenizden Nasıl Alışveriş Yapabilirim?
  31. Sitenizde Kredi Kartı Bilgilerimi Vermem Güvenli Mi?
  32. Kredi kartı ile ödeme bölümündeki CVV nedir?
  33. Alışverişimi Kredi Kartı Dışında Ne Şekillerde Ödeyebilirim? Kapıda Ödeme Seçeneğiniz Var Mı?
  34. Fiyatlara KDV dahil mi?
  35. Kargo ücreti ne kadar tutar ve kime ait?
  36. Siparişim Ne Kadar Sürede Elime Geçer Ve Hangi Kargo Firması İle Gönderim Yapıyorsunuz?
  37. Hafta Sonu Ve Bayram Tatili Günlerinde Verdiğim Siparişler Ne Zaman Elime Geçer?
  38. Dalış Elbisesi Garantisi Var Mı?
  39. Dalış Elbisesi Çıkarsa Ne Yapmalıyım?
  40. Verdiğim Siparişin Doğruluğunu Nasıl Kontrol Edebilirim? Siparişimin Durumunu İzleyebilir Miyim?
  41. Siparişimi İptal Edebilir Miyim?
  42. Faturam Elime Nasıl Ulaşacak?
  43. Fatura Adresi Ve Teslimat Adresi Farklı Olabilir Mi?
  44. Kargo Teslim Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?
  45. Cayma Hakkımı Ne Durumlarda Kullanabilirim?

Dalış Kıyafetinizi Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?

Dalgıçların dalış yerlerine, zamanlarına ve dalış seçeneklerine bağlı olarak pek çok farklı türde dalış elbisesi üretilmektedir. Farklı iklim koşullarına uygun olarak üretilmiş oldukça fazla seçenekler sunan dalış elbiseleri, dalgıçların amaçlarına uygun şekilde tasarlanmakta ve çeşitli malzemeler ile satışa sunulmaktadır. Dalış elbisesi seçimi ve dalışın ne derece güzel geçeceği doğru orantılı olduğundan seçiminizi dalışınız ile aynı oranda özelliklere göre yapmanız gerekmektedir. Dalıştan alacağınız keyfi arttırmak bir yana aynı zamanda güvenliğiniz açısından da yapacağınız seçim çok fazla önem taşımaktadır. Dalış elbiseleri sadece sizi soğuktan korumakla kalmaz, kayalar, mercanlar gibi fiziksel objeler tarafından çizilme ve sürtünme gibi yaralanmalardan da korumaktadır. Genel olarak 3mm ve 9mm arasında değişen kalınlıkları da sürekli kullanım veya aralıklı kullanım seçiminiz neticesinde belirleyebilirsiniz.

Belirli mevsim aralıklarında dalış yapacağınızda hangi mevsimi seçtiğiniz kıyafetinizin kalınlığı noktasında önemli bir konudur. Eğer yaz aylarında dalış yapacaksanız 5mm ve üzerindeki kalınlıklar rahat dalış yapmanıza engel oluşturacaktır. Suyun altında rahat hareket edebilmeniz için uygun kalınlıktaki kıyafeti seçmeniz önemli bir husustur. Tam tersi şekilde kış aylarında da dalış yapacağınız zaman 7mm gibi daha kalın dalış elbiseleri tercih etmeniz gerekmektedir. Yaz aylarındaki dalışlardan çok daha önemli olan bu kalınlık seçimi, sizin soğuk suda uzun süre kalabilmeniz için doğru tercihte bulunmanız gerekmektedir. Dalış yapacağınız bölge de kıyafet seçiminiz için oldukça önem taşımaktadır. Yapacağınız dalışlarda genel olarak koyu renklerin tercih edilmesi gerekmektedir. Bu noktada balıkların ve diğer canlıların çok fazla dikkatini çekmeyecek veya ürkütmeyecek tercihler yapıyor olmanız önemlidir.


Dalış Elbisesi Türleri ve Özellikleri Neler?

Dalış yapmadan önce edinmeniz gereken başlıca unsurlar bulunmaktadır. Bu unsurlardan en gerekli olanlarının başında da şüphesiz dalış kıyafetiniz gelmektedir. Çeşitli dalış kıyafetleri arasından size ve dalışınıza en uygununu seçmek için kıyafetlerin hangi özellikleri taşıdığını bilmeniz gerekmektedir. Dalacağınız suyun özellikleri, dalış yapacağınız bölgenin iklimi gibi pek çok etken kıyafetlerinizin özelliğini ortaya çıkarma noktasında belirleyici hususlar barındırmaktadır. Suda uzun süre kalabilmeniz ve herhangi bir fiziksel zarar görmemeniz için tasarlanan bu kıyafetler farklı kalınlıkta, farklı türde ve renklerde bulunmaktadır. Genel olarak alt ve üst şeklinde iki parçadan oluşan kıyafetler olabileceği gibi tek parça kıyafetler de sıkça tercih edilmektedir. Serbest dalışlarda en çok kullanılan iki parçalı kıyafetlerde üzerinize giydiğiniz başlıklı ceket ve pantolon kasık kısmında kitlenir ve bu şekilde güvenli bir birleşme sağlanmış olur.

Neopren kumaştan üretilen dalış elbiseleri, genel olarak kuru dalış elbiseleri ve ıslak dalış elbiseleri olarak ikiye ayrılmaktadır. Neopren ve naylon kullanılmadan genel olarak kumaş kullanılarak üretilen dalış elbiseleri kuru dalış elbiseleri olarak bilinmektedir. Kuru elbise ile dalış yapmadan önce mutlaka içerisine soğuktan korunmak için içlik veya termal bir kıyafet daha giyilmelidir. Kuru elbisenin genel özelliklerinde cilt ve elbise arasında basınçlı hava mekanizmasını oluşturmak vardır böylelikle havanın basıncı, deniz suyunun basıncından daha yüksek olduğundan elbisenin içine su girmemektedir. Soğuk bölgelerde dalış yapılırken kullanılmaktadır. Islak dalış elbiseleri ise vücudu oldukça iyi bir şekilde sarmaktadır. Neopren adı verilen küçük hava keseciklerinin kumaşa yerleştirilmesiyle oluşan malzemeden üretilmektedir. Bu hava kesecikleri ısı yalıtımı sağlar ya da suya ilk girdiğinizde içerisine su almaktadır. Su içerde kalır ve daha sonra tekrar bir su girişi olmaz.


Serbest Dalış ta Nelere Dikkat Edilmeli ?

Dalış yapacağınız esnada suyun sıcaklığı, ne kadar derine dalacağınız ve hangi bölgede bu dalışı gerçekleştireceğiniz önceden belirlenmiş unsurlardır. Tüm bu unsurları belirledikten sonra dalışınızı gerçekleştirmek için en önem vermeniz gereken nokta güvenli ve keyifli bir şekilde dalışınızı sürdürebilmek olacaktır. Bu keyifli aktiviteyi daha da keyifli hale getirebilmek ve kendinizi daha güvenli bir noktaya alabilmeniz için doğru ekipmanları seçmiş olmanız da oldukça önemlidir. Dalış şeklinize, amacınıza ve yerinize göre pek çok farklı dalış elbisesi türü ve seçeneği bulunmaktadır. Dalış ekipmanlarından en önemlisi olan dalış elbisenizin seçimi için pek çok seçenek arasından bütçenize en uygun fiyatlısını seçebilirsiniz. Serbest dalış yaparken giyeceğiniz kıyafet ve kullanacağınız ekipmanlar ile zıpkınla dalış yapacağınız ekipman ve kıyafetiniz arasında büyük benzerlikler bulunsa da her dalış için farklılıklar da yer almaktadır.

Zıpkınla dalış kıyafeti seçiminde bulunurken en önemli unsurlardan biri neopren malzemeden üretilmiş ıslak elbise türündeki elbiseler olacaktır. Elbisenin vücudunuza tam oturuyor olması oldukça önemlidir çünkü bu sayede herhangi bir su sirkülasyonu olmayacağından elbise içindeki suyu vücut ısınızla dengelemiş olacaksınız. Suyun altında oldukça hızlı bir vücut ısısı düşüşü yaşanacağı için kıyafetinizin sizi koruyor olması en önemli unsurdur. Zıpkınla balık avı yaparken kayalara ya da deniz canlılarına temas edebiliriniz. Bu sebeple dalış elbisenizin sizi fiziki olarak koruyor olması gerekmektedir. Genel olarak alt kısım ve üst kısım olarak iki parçadan oluşan dalış kıyafeti tercih edilmektedir. Balık avı yapacağınız için özellikle dış kısmı koyu renk veya kamuflaj desenli kıyafetleri tercih etmelisiniz. Suya dayanıklı ve esnek yapıdaki kıyafetler ile rahat bir dalış ve avlanma süreci yaşamanız sağlanacaktır.


Mavi Yolculuk, Tekneye Çıkarken Yanımız da Ne Ekipman Olmalı ?

Dalış gerçekleştirmek için pek çok unsurun bir arada ve uyumlu şekilde bulunuyor olması kaliteli bir dalış deneyimi açısından oldukça önemlidir. Dalış ekipmanları arasında ilk edinmeniz gereken ve bu unsurlar arasında başı çeken ekipman şüphesiz dalış elbisesi olacaktır. Oldukça farklı türde, desende ve özellikte dalış elbiselerinin varlığı ile dalış serüveniniz hem daha güvenli ve korunaklı bir hal alacak, hem de çok daha keyifli olacaktır. Dalış elbiseleri ile birlikte gözlük ve şnorkel kullanımı da dalışınızın netliği açısından çok önemlidir. Görüş açınızı engellemeyecek, daha az buğu yapan, yüzünüze iyi oturan ve sizi uzun yüzüşlerde rahat ettirecek dalış maskeleri ve şnorkeller tercih etmeniz gerekmektedir. Paletinizi seçerken derin bir dalış mı yoksa kıyı dalışı mı yapacağınız palet boyutunuzu etkileyecek unsurlardandır.

Dalış elbiseleri yanında seçeceğiniz ekipmanlarla birlikte oldukça güzel ve sürdürülebilir bir dalış deneyimi yaşayabilirsiniz. Beden ölçünüze göre de tüm vücudunuzu saracak ve rahat hissettirecek tercihlerde bulunmalısınız. Derinliğe göre çoğu ekipmanınız çok daha net şekillenecektir. Kimi derinliklerde yeterli gelen kıyafet kalınlığınız kimi derinlikte çok ince kalabilecektir. Paletinizin boyunu seçerken dahi suyun özelliklerine dikkat etmeniz oldukça önemlidir.


Dalış Yaparken Nelere Dikkat Etmeli ?

Size eğitiminizin izin verdiği derinliği aşmayın

Limitler tek yıldız dalıcılar için en fazla 18 metre, daha üst seviyedeki dalıcılar için 30 metredir. Sportif amaçlı aletli dalışlar için genel derinlik limiti 30 metredir. Ancak, eğitim amaçlı dalışlarda bu limit, yetkili eğitmen dalıcının nezaretinde dalmak şartıyla 42 metredir.

 

Sportif dalışlar, dekomprasyonsuz planlanmalıdır

Dekomprasyon beli derinlikte izin verilen sürenin aşılması neticesinde yüzeye çıkarken bekleme yapılmasının gerektiği haldir. Sportif dalışlar dekomprasyonsuz izin verilen dip zamanlarına göre yapılmalıdır. Dalışlarda emniyet açısından çıkışta 3m de 3-5 dk. Emniyet duraklaması yapılmasında fayda vardır. Özellikle 30m nin altına yapılan dalışlarda sıfır dip zamanı aşılmamış olsa bile 3m de 5 dk emniyet duraklaması zorunludur.

Asla nefesinizi tutmayın

Sualtında önemli kurallardan biride nefes tutmamaktır. Devamlı yavaş ve derin nefes alın. Düzenli nefes alarak kendimizi sualtındaki basınç değişimlerine karşı korumuş oluruz. Bunu uygularken çıkış hızının 10m / dk. Aşmaması gerektiği de akılda tutulmalıdır. En küçük hava kabarcığınından daha yavaş çıkış yapın.

 Alkollü dalmayın

Alkol almışken hatta bir gece öncesinden alkol kullandıysanız dalmayın bu derinlik sarhoşluğu riskini arttırdığı gibi Dekomprasyon hastalığı riskini de arttıracaktır.

 Yo-Yo dalışı yapmayın

Belli bir derinliğe ulaştıktan sonra yükseldiyseniz tekrar dalarak ve yükselerek dalış yapmayın. Bu dekomprasyon hastalığı riskini arttırır. Bunun için dalış öncesi planlamanın iyi yapılarak inilecek max. Derinliğin kararlaştırılması ve bu derinliğe inilip çıkışa başladıktan sonra yavaş yavaş yükselerek bir daha derine inilmemesi gereklidir.

 Dalış gruptaki tecrübesi en az dalgıca göre planlanır

Dalış planlaması yapılırken gruptaki en zayıf dalgıç göz önünde bulundurularak derinlik ve zaman planlaması yapılmalıdır.

 Tüpünüzde ki havayı sürekli kontrol edin

Özellikle derin dalışlarda tüpünüzdeki havayı sık sık kontrol edin. Hava miktarı 100 bar sınırında iken dönüşe başlamış olmalı ve min. 50 bar ile emniyet duraklamasında olmalısınız.


Su Altında Basınç Eşitleme Nedir ?

Bedenimizin %70’i su, %30’u ise katı ve gazdır. Sıvı ve katı maddeler sıkıştırılamazlar. Gazlar ise sudan farklı olarak sıkıştırılabilirler. Deniz seviyesindeki 1 bar basınca, sualtında her 10 metrede 1 bar daha ilave edilir. 10 metre derinlikte yüzen bir dalgıç eşitleme yapmazsa 2 bar basınca maruz kalır. Vücudun esnek hava boşlukları yarı hacmine küçülür. İnsan vücudu ve dalış ekipmanlarında basınç ile sıkışabilen hava boşlukları vardır. İnişte karşılaşılan basınçtan dolayı küçülmeye başlayan hava boşluklarını yüzeydeki gibi normal hacminde tutabilmek için bu boşluklara iç basınç ve dış basınca eşit olana dek hava eklenmesi gerekmektedir. Buna basınç eşitleme denir.


Dalış Elbisesi Nasıl Giyilir?

Bedeninize uygun olarak aldığınız dalış elbisesi öncelikle ayak ve bileklerden başlanarak giyilmektedir. Sonrasında yavaş yavaş dizlere ve daha yukarıya doğru çekilerek giyilmektedir. Cildiniz şampuana karşı hassas değil ise dalış elbisesini kolayca giymek için ortalama 500 ml şampuanlı su elbisenin içerisine boşaltılır ve su çalkalanır.


Dalış Elbisesi Ne İşe Yarar?

Dalış elbisesi, vücut sıcaklığınızı korur ve fiziki olarak alabileceğiniz hasarları da önler.


Dalış Elbisesi Modelleri Nelerdir?

Dalış elbiseleri sörf kıyafetlerinden farklı olarak, derin sularda meydana gelen basınca dayanacak ve vücudu ısıtacak şekilde yapılır. Dalış elbiseleri farklı stiller için farklı tasarımlara sahiptir. Malzeme açısından değerlendirildiğinde dalış elbiselerinin büyük bir bölümü ısı yalıtımı ile öne çıkan ve teknik bir kumaş olan neoprenden yapılır. Kaliteli bir neopren elbise, düzenli bakım yapıldığı sürece uzun ömürlüdür. Su temasına bağlı olarak dalış elbiseleri kuru, ıslak ve yarı kuru olarak sınıflandırılır. Kısa dalgıç elbiseleri sıcak sular için idealdir. Kol ve bacak kısımları yarım boydur. Maksimum hareket serbestliği sağlar. Tam boy dalış elbiseleri tasarım açısından kısa elbiselere oldukça benzer. Ancak bu takım elbiseler tam boy kollara ve bacaklara sahiptir. Önemli alanlarda ekstra sıcaklık ve ekstra aşınma koruması sunar. Enkazlara yakın yerlerde dalış yaparken oluşabilecek kesik ve sıyrıkları önlemek için idealdir.


Islak (WetSuit), Yarı Kuru (MidDrySuit) ve Kuru (DrySuit) Dalış Elbisesi Nedir?

Islak dalış elbiseleri, yani İngilizcesi wetsuit, neopren denilen çok küçük hava keseciklerinin kumaşa yerleştirilmesinden oluşan bir malzemeden üretilir. Bu hava kesecikleri ısı yalıtımı sağlar. Bu tip elbiselere ‘ıslak’ denmesinin sebebi suya ilk girdiğinizde içine su almasıdır. Neopren ile deriniz arasına sızan su, eğer elbise vücudunuza tam olarak oturduysa sirküle olmaz. Yani su içeride hapsolur, dışarı çıkmaz, dışarıdan içeriye bir daha su girmez. Zamanla vücut ısınızla içeride hapsolmuş bu suyu ısıtırsınız.

Farklı bedenlerde bulabileceğiniz ıslak elbiseler tek parça, çift parça ya da yarım olabilir. Yarım ıslak elbiselere “shorty” denir. Shortylerin kol ve bacak kısımları yarımdır, hava ve su sıcaklığının yüksek olduğu zamanlarda kullanılır.

Yarı kuru dalış kıyafetleri, ıslak dalış elbiselerine benzer. Ancak elbisenin su geçirgenliği ve vücudun temas ettiği su miktarı daha sınırlıdır. Bu giysilerin kızarma etkisini azaltmak için özel bir malzemeden yapılmış ayak bileği, bilek ve boyun bölgeleri vardır.

Kuru dalış elbiseleri, profesyonel dalgıçlar tarafından sıklıkla tercih edilen ve vücudu tamamen kuru tutan dalış elbiseleridir. Elbise bir içlikle beraber kullanılır. Yalıtımı sağlamak için elbise ve içlik arasına hava doldurulur. Bu sayede derin sulardaki sıcaklık farklarından korunma sağlanır. Kuru dalış elbiseleri genellikle deniz suyu sıcaklığının ciddi oranda düştüğü kış aylarında tercih edilir. Islak dalış elbiseleri, cildiniz ve elbise arasında bir su katmanı oluşturur ve vücut tarafından ısıtılan bu suyun, vücut sıcaklığınızı korumasını sağlar.


Dalış Elbisesi Kalınlığı Kaç mm Olmalı?

Dalış elbiselerinin kalınlığı, suyun derinliğine bağlı olarak değişmektedir. Derine indikçe sıcaklık düşeceğinden hareket alanınız ve korunmanız önem taşıyacağından soğuk sularda 7mm kalınlığı kullanılmalıyken daha sıcak sularda 3mm ve 5 mm kalınlığı arası tercih edilebilir.

Dalış elbiseleri su sıcaklığına bağlı olarak çeşitli kalınlıklarda gelir. Islak dalış elbiselerinde en popüler modeller genellikle 3mm, 5mm, 7mm ve 9mm kalınlığa sahiptir. Kıyafet ne kadar ince ise, sahip olacağınız hareket esnekliği o kadar fazla ancak ısı koruması daha az olacaktır. Daha kalın dalış elbiseleri daha dayanıklı, ısı yalıtımı daha yüksek, ancak esnekliği daha azdır. Kalınlık seçimi genellikle su sıcaklığı ile yakından ilişkilidir. Dalış performansınız sırasında hareket kabiliyetinden çok vücut ısınız sizin için önemliyse, kalın elbise modellerini tercih edebilirsiniz. 3 mm'lik takımlar genellikle sıcak ve tropik sular için idealdir. Su sıcaklığının 23 c'nin üzerindeki sularda 3 mm'lik bir elbise tercih edebilir, üşümemek için kısa elbise yerine tam boy elbiseleri tercih edebilirsiniz. 16 ila 23 C civarındaki su sıcaklığında 5 mm kalınlığa sahip kıyafetler çok yönlü kullanıma olanak tanır. Tercih ettiğiniz kıyafetin kalitesine bağlı olarak yaklaşık 15 c'ye kadar koruma sağlayabilir. 10 C - 16 c'ye yaklaştıkça 7 mm'lik dalış elbiselerini tercih edebilirsiniz. 10 C ve altındaki soğuk sularda sıcak kalmak için 9mm dalış elbiselerini tercih edebilirsiniz. Soğuk sulara dalarken ısı yaılıtımını maksimum seviyeye çıkarmak için dalış yeleği yani iç yelek veya neopren içlik giymek iyi seçenek olabilir.


Dalış için uygun raporu verilmesini engelleyen hastalıklar nelerdir?

Orta kulak içine su girmesine yol açacak enfeksiyona, kalorik uyarana bağlı vertigoya neden olabilecek timpanik membran perforasyonu, havalandırma tüpleri gibi durumlar dalışa kontrendikedir.

Orta kulak eşitlemesini bozan başka bir deyimle kulak açmayı engelleyen her türlü patoloji, polip, rinit, ÜSYE gibi durumlarda geçici olarak dalış yapılamaz.

Dış kulakta kapalı hava boşluğu oluşturan böylece dış kulak barotravmasına zemin hazırlayan buşon, eksostoz, osteom gibi patolojiler dalışa engel oluşturur.

Meniere hastalığı ve benzeri kronik vertigo nedenleri sualtında oryantasyon kaybına yol açacağından sakınca yaratır.

Basınç değişimlerinin iç kulakta yıkım oluşturmasına zemin hazırlayan stapedektomi, orta kulak protezleri ve mastoid kemiği ilgilendiren kronik mastoidit, mastoid fistülü gibi patalojiler dalışa kontrendikedir.

Regülatör ağızlığının kullanımını olumsuz etkileyecek her türlü oral ya da maksillofasiyal deformitesi bulunanların dalması sakıncalıdır.


Dalış Maskesi Bakımı ve Kontrolü Nasıl Yapılmalı ?

Dalış maskenizde aşağıda belirtilen hususlar tespit edildiği takdirde dalış öncesinde değiştirilmelidir.

Maske kayışı üzerinde ince çatlaklar

Maske tokalarında çatlama ve kırılmaları

Maske eteğindeki silikonunda erime ve yırtılma

Maske camında, çerçevesinde çatlamalar ve belirgin aşınmalar.

 

Dalış sırasında buğulanma olağan bir durumdur. Bu buğulanmaya karşı piyasada bulunan buğu önleyici ürünleri deneyebilirsiniz. Bu ürünler formaldehit, alkol gibi maskenizde bulunan plastik malzemelere zarar verebileceği için uzun süre maskenizin üzerinde tutmadan hemen durulayın. Maskenizin buğulanmaması için kendi tükürüğünüzü kullanabilirsiniz. Maskenize tükürün ve parmağınızla hafifçe ovalayın. Bu size iğrenç gelse bile zor durumda kaldığınız takdirde hayat kurtarıcı olabilir, iyi durulamak koşulu ile tabi ki! Yanınızda bebek şampuanı varsa bire bir oranda su ile karıştırarak da kullanabilirsiniz.


Dalış Sonrası Maske Bakımı Nasıl Olmalı ?

Maskenizi ılık tatlı su ile yıkayarak tuzdan arındırın ve çantanıza kaldırmadan önce küflenmeye karşı tamamen kuru olduğundan emin olun. Kurumaya bırakırken direkt güneş ışığı almamasına dikkat edin.

Maskeyi gevşek bir şekilde kaldırın. Çantanızda sıkışmasına izin vermeyin. Uzun süre sıkışık veya ezilmiş şekilde duran maskelerin yapısı bozulacak ve su alacaktır.

Maskenizi alkol, yağ, benzin, aerosoller ve kimyasal çözücüler ile temas ettirmeyin ve maskenizi bu maddeler ile aynı ortamda bulundurmamaya özen gösterin. Bu tip maddeler maskenizin kauçuk veya plastik kısmına zarar verebilir.


Dalış Denge Yeleği BC Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Dalıştan sonra BC ve inflatör hortumunun içine giren su dışarı akıtılmalıdır.

Daha sonra BC’nin içi ve dışı tatlı suyla yıkanmalıdır. İçini yıkamak için inflatör hortumunun içine 1/3 oranında su doldurulup şişirilir ve çalkalanır. Sonra tahliye valfinden dışarı atılır. Bu olamıyorsa BC ters çevrilir, inflatör hortumu aşağıya doğru tutulur. Hava tahliye butonuna basılarak açılır ve su dışarı akıtılır.

Buton ve inflatörün üzerinde kir ve çamur olmamalıdır.

BC’nin içindeki suyu akıtmanın en iyi yolu BC’yi tam şişirmektir.

BC, açık bir yerde kurutulduktan sonra iç kısmının birbirine yapışmaması için yarısı hava ile dolu olarak saklanmalıdır.

BC’nin delik olup olmadığı içine hava verildikten sonra banyoda su dolu bir kaba veya küvete sokulup kabacık gözlemlenmesiyle anlaşılır.


Dalışta Kulak Sıkışması Nedir ?

Dalıcı alçaldıkça, kulak zarı üzerine etkileyen dış basınç (su basıncı) artarak kulak zarını içeri doğru iter. Eğer dalıcı östaki kanalı yoluyula iç ve orta kulağa hava göndermekte başarısız olursa, kulak sıkışması meydana gelir.

Kulak sıkışmasının teşhisi ve önlemi kolaydır. Kulağınızda sığ bir havuzda yüzerken hissettiğiniz rahatsızlık hissi ile suyun altına dalarken hissettiğiniz rahatsızlık hissi aynıdır. Bu rahatsızlık verici his ya da acı, kulak zarı ve ona bağlı dokuların baskı altında olduğuna dair ilk belirtidir. Acı genel olarak kulak zarının zedelenmesinden önce, dokuların zarar gördüğünün bir belirtisi olarak hissedilir. Bu yüzden kulak eşitleme tekniğini uygulamak için asla acı hissini duymayı beklememelisiniz ve sık sık eşitleme yapmalısınız. Eşitleme yapmak için burun deliklerinizi elinizle sıkın ve kulaklarınız eşitleninceye kadar burnunuza hava verin.

Yaralanma 0.1 bar kadar küçük bir basınç farkı ile sadece 1 metre derinlikte ortaya çıkabilir. 30 cm daha derinlik eklendiğinde, kulak zarının delinmesine neden olabilir. Kulak sıkışmasının en önemli sonucu, duyma kaybı, orta kulağa sıkışan soğuk su ile dalıcının başının dönmesi olacaktır.

Kulak sıkışması genel olarak alçalma esnasında gerçekleşir. Eğer çıkış esnasında acı hissederseniz, hemen durun, çıkışınızı yavaşlatarak devam ettirin. Eğer kulaktaki ağrı, dalıştan sonra da devam ediyor ya da kulak kanalında kanlanma (Kulak zarının yırtılmasının teşhis bulguları) var ise, kulağınıza müdahale ettirmeden doktora gidin.


Kulak Eşitlemesi Nedir? Nasıl Yapılır ?

Kulak sıkışmasından korunmak çok kolaydır. Aşağıdaki kulak eşitleme teknikleri sayesinde üstteki kanalınızın açılmasını kontrol eden kaslarınızı gevşetip havanın iç ve orta kulağa ulaşarak ortam basıncına eşitlenmesini sağlayabilirsiniz.

 

Yutkunarak

Çeneyi ittirerek

Valsalva tekniği

 

Valsalva manevrası yapmak için basitçe burun deliklerini kapatarak basınç eşitlenene kadar hafifçe hava yüklemeniz gerekmektedir. Çok sert şekilde hava üflemeyin ya da havayı iç kulağı iletmeye çalışmayın. Valsalva tekniği yutkunma ve çeneyi iterek yapılan kulak eşitleme tekniği işe yaramadığında çok dikkatli bir şekilde denenmelidir.

 

Eşitleme kuralları:

Bilinçli olarak nefes alın ve asla nefes tutmayın. Bu, iniş ve çıkışta akciğerlerimizi izleyebilmek için uygun ve başarılı bir eşitleme olacaktır.

Eşitleme yapmak için acı hissetmeyi beklemeyin, alçalış esnasında hemen eşitleme yapmaya başlayın, rahatlayın ve iniş sırasında sıkça eşitlemeyi tekrarlayın. Eğer mümkün ise dik bir şekilde iniş yapın ya da iniş halatını kullanın.

Soğuk algınlığı ve tıkanma yaşıyorken asla dalış yapmayın, mukus östaki kanalınızı kapayarak eşitleme yapmanıza engel olacaktır. Asla kulak tıkacı ile dalmayın. Eğer ağrı artarsa alçalışınızı paletleriniz ya da iniş halatı yardımıyla durdurun.

Tekrar eşitlemeyi deneyin. Eğer Ağrı hala geçmiyorsa dalmayın. Eğer çıkış esnasında kulağınızda ağrı hissederseniz çıkışınız durdurun ve çok yavaşça yükselmeye devam edin.


Maske Buğulanması Nedir ? Nasıl Önlenir ?

Tüm dalgıçlar maskelerinin buğulanması problemi ile karşılaşmıştır. Bu sorun genellikle sadece can sıkar, ancak bazen eğlenceli ve güvenli bir dalış için oldukça büyük bir engel haline gelebilir. İster deneyimli bir dalgıç olun, ister sualtı ile yeni tanışmış biri olun, aşağıda vereceğimiz bilgilerin yardımcı olacağını ümit ediyoruz.

Dalış öncesi bakım: Özellikle yeni alınan maskeler için beyazlatıcı özelliği olmayan bir diş macunu ile maskenizi temizleyin. Özellikle buğu önleyiciler olmasına rağmen bu iyi bir alternatif olacaktır. Temizlik işlemini yumuşak başlı bir diş fırçası ile yapabileceğiniz gibi parmaklarınızla da yapabilirsiniz.  Ellerinizi kullanacaksanız, işlem öncesinde öncelikle ellerinizdeki yağların gitmesi için ellerinizi yıkayınız.  Diş macununu maske lenslerinin tamamını kaplayacak şekilde sürünüz. Cama çok dokunmayacak şekilde durulamaya çalışın. Deneme amaçlı nefesinizle lensleri buğulandırmaya çalışınız ve sonuçlarını görünüz. Bu işlemi iki kez yapmanız daha iyi sonuç almanıza neden olacaktır. Bu yöntem uzun süreli maske buğusunu engellemek maksadıyla kullanılacak en iyi yöntemlerden biridir.

Maske buğu önleyiciler: Diş macunu işlemi buğuyu önlemeye büyük ölçüde fayda sağlayacaktır. Ancak yine de dalıcılar dalışları esnasında bir kısım yöntemler kullanmaktadır.

Bunlar;

Buğu önleme jel/spreyleri : Piyasada bu maksatla kullanılabilecek birçok buğu önleyici bulunmaktadır. Lensleri kaplayacak şekilde sıkın ve daha sonra temiz su veya tuzlu su ile durulayın.  Bunları, 25-50 TL arasında değişen fiyatlarla  birçok internet mağazasından temin edebilirsiniz. Bu şişeler uzun süre ihtiyacınızı görecektir. Hatta tek bir kullanım ile birçok dalışı çıkarabileceksiniz.

Bebek şampuanı: Bir sprey şişesi içerisine birkaç damla bebek şampuanı ve su koyun. Sonra buğu önleyici spreyler gibi kullanın.

Tükürün: Dalış sporuna henüz başlamayanlara garip gelecektir ancak en etkili ve bedava yöntem maskenize tükürmektir. İşlem çok basit aslında. Tükürün, camın her yerine sürün ve durulayın.

Alışkanlıklarınızı gözden geçirin: Yukarıda belirtilen işlemlere rağmen maskeniz halen buğulanıyorsa bir kısım alışkanlıklarınızı gözden geçirmenizde fayda var.

Maskenizi içine dokunmayın, özellikle de buğu önleyici kullandıktan sonra. Maskenize dokunmanız yağlanmasına neden olur ve bu da buğu önleyicinin işe yaramamasına ve maskenizin kirlenmesine neden olur. Birçok dalıcı buğu önleyicileri elleri ile sürer, ancak eğer siz sonrasında buğu problemi yaşıyorsanız ellerinizi kullanmayın. Zaten buğu önleyiciler kolaylıkla maskenizin her yerine ulaşacağından bir de ellerinizle bu işlemi yapmanıza gerek kalmayacaktır.

Maskenizin içine burnunuz vasıtasıyla hava vermeyin. Sadece ağzınızı kullanarak nefes alıp vermeye alışmak biraz zaman alabilir ancak burnunuzdan hava vermek maskenizin buğulanmasının en önemli nedenlerinden biridir.

Maskenizin yüzünüze tam olarak oturduğundan emin olun. Eğer maskenize su girerse temizlemek için burnunuzdan hava vermeniz gerekecek ve bu da maskenizin içine girecek nemin yoğunlaşarak maskenizin buğulanmasına neden olacaktır.


Hangi Palet Tipini Tercih Etmeliyim ? Palet Çeşitleri Neler ?
Palet çeşitleri:

Açık Paletler : ‘Açık‘ tan kasıt, paletin topuk kısmının olmamasıdır. Bir koruyucu ekipman olan “patik” ile kullanılır. Patikle birlikte ayak palete giyilir ve sonrasında paletin arkasında bulunan kayış ayak bileğinin hemen arkasına çekilip kilitlenir.  Açık paletler, patikle beraber kullanıldığı için suyun altında saatler geçiren scuba dalgıçları için idealdir. Çünkü patik, dalgıcı hem soğuktan, hem de olası çizik/kesiklerden korur. Özellikle kıyı dalışı yapan dalgıçlar kumsaldaki çakıllardan çok şikayetçi olur.

Kapalı paletlere göre daha kalın ve ağırdır. Çünkü scuba yapan bir dalgıç ve üzerinde ağır ekipmana ancak bu şekilde itiş kuvveti sağlanabilir.

Kapalı Paletler: Paletin arkası kapalıdır. Herhangi bir alış-veriş merkezinde, yazlık reyonda gördüğünüz paletler kapalı paletlerdir, ayağın tamamını kaplarlar. İnce ve hafiftir. Kullanımı kondisyon ya da bacak kası gerektirmez. Ancak ayaklar çıplak olarak paletin içine girdiğinden dolayı size soğuğa karşı korumaz. Bilekler açıkta olduğu için ayrıca çizilmelere karşı da savunmasız kalırsınız.

Split Paletler: Bölünmüş yüzgeçlere sahip bu paletler son derece esnek yüzgeçler ile minimum enerji tüketerek üstün hız ve manevra kabiliyeti sağlarlar.. Bacak hareketine anında cevap vererek suda oluşturdukları pervane etkisi ile ani hızlanma ve etkin manevra için mükemmel sonuçlar sunarlar.


Gece Dalışı Yaparken Nelere Dikkat Etmeli?

Gece dalışı size gündüz göremeyeceğiniz şeyleri görebilme imkânı sağlar. Deniz canlılarının birçoğu parlak gün ışığında saklanmayı tercih ederler. Sadece gece avlanmak için dışarı çıkarlar. Birçok mercan geceleri beslenirler, bu sayede sualtı renkli su bahçelerine dönüşür. Sualtı fotoğrafçıları olağanüstü kareleri gece yakalarlar. Filtrelenmiş ışığın tamamıyla yok oluşu, flaş kullanımıyla daha saf renklerde fotoğraf ortaya koyar.


Gece dalışlarında dikkat edilmesi gereken hususlar:

  1. Öncelikle aydınlatma için güçlü, lümeni yüksek ışıkları tercih etmekte yarar vardır. Tek fener değil, iki fenerle gece dalışına girilmelidir. Olası bir durumda ana fenerde bir sorun olursa, yedek feneri kullanabilirsiniz. “Nede olsa dalış eşimde fener” var iki tane almaya ne gerek var demeyin. Her dalıcı kendinden ve kendi güvenliğinden sorumludur.
  2. Fenerler kesinlikle dalış eşinizin gözüne tutulmamalıdır. Dikkatini çekmek için fenerinizi onun bedeni üzerine doğrultun.
  3. Dalış bıçağınız elinizi attığınızda kolay ulaşabileceğiniz bir noktada olmalıdır. Balıkçı oltaları, ağlar ve su yosunları dalıcılar için sınırlı görüşte potansiyel problemlerdir.
  4. Mümkün ise bilinen bir yerde dalınmalıdır.
  5. Hangi yönün yukarısı olduğunu şaşırdığınızda, hava kabarcıklarını takip edin.
  6. Eldiven kullanılmalıdır. Sınırlı görüş şartlarında dokunduğunuz şeyleri göremeyebilirsiniz. Deniz kestaneleri, keskin cisimler size zarar verebilir.
  7. Dalış eşinizi kaybettiğinizde birkaç metre yukarı yüzün. Fenerinizi aşağı doğru tutun ve 360 derecelik 2 tur atın. Eğer 30 saniye sonunda eşinizi bulamazsanız kurallara uygun olarak yüzeye yükselin. Yüzeye çıkmayı müteakip aşağıya doğru bakarak bir ışık veya kabarcık var mı takip edin. Bulamadıysanız yardım için tekneye ve kıyıya gidin.

Dalış Ekipmanı Elbise, Kıyafet, Çorap, Patik, Eldiven Satın Almadan Önce Nelere Dikkat Etmeli ?

Ne kadar çok dalış yapacaksınız? Sadece senede bir tatillerinizde dalmayı planlıyorsanız ekipman kiralamak en doğru seçenektir. Sık sık seyahat ediyorsanız ve birçok dalış noktasına çok sayıda dalış yapmayı planlıyorsanız kendinize ait ekipmana sahip olmanız hem maddi açıdan hem de konfor açısından en doğru seçenek olacaktır.

Ne tip dalış yapıyorsunuz? Kiralık ekipmanlar eğlence maksatlı dalışlar için işinizi görecektir (Sığ sular, resifler vs.) Ancak dalış eğitimizi ilerleterek mağara, batık veya teknik dalışlar yapmak istiyorsanız dalışınıza uygun teçhizatlar almanızda fayda var.

Kendi ekipmanınızı muhafaza edeceğiniz alan var mı ve bakımını yapabilecek misiniz? Dalış ekipmanları yer kaplar ve özelliklerini kaybetmemeleri için bakıma ihtiyaç duyarlar. Her dalış sonrasında bunları yıkayıp kurumanız gerekir. Emniyetinize doğruda etkisi olan ekipmanların (BC, Regülatör vb.) düzenli olarak kontrol edilmesi ve yetkili teknisyen tarafından bakımlarının yapılması gerekmektedir.


Yeni Doğum Yaptım Dalış Yapabilir miyim ?

Dalış, diğer spor dallarında olduğu gibi belirli bir fiziksel kondisyon gerektirir. Doğum yaptıktan sonra dalışa dönmek isteyen kadınlara, doktorları tarafından diğer sporları yapabileceklerini belirttikleri dönem dalış için de genelde geçerlidir.

Normal doğum sonrasında hafif egzersizlere genelde bir ile üç hafta içinde başlanılabilir. Bu süre ilgili kişinin hamilelik öncesi ve esnasındaki fiziksel durumuna, hamileliğe bağlı olarak yaşadığı komplikasyonlara, doğum sonrası ağrıları ve yorgunluklarına bağlıdır.

Hamilelik ve doğum öncesi düzenli spor yapanlara, doğum sonrasında en erken üç-dört hafta sonra spora başlamaları tavsiye edilmektedir. Bu süre genital bölgenin enfeksiyon kapmasının önlenmesi ve rahim boynunun kapanması için de gereken süredir. Özetle normal doğum sonrasında dalış için en erken 4 hafta beklenmesi gerekmektedir.

Sezaryen ile doğumlarda ise yaranın iyileşmesi için gerekli zaman dikkate alınmalıdır. Birçok doktor bu tür durumlarda en az dört-altı hafta tam bir aktivite için beklenmesi gerektiğini belirtmektedir. Dalış için taşınan ağırlıkların miktarı göz önünde bulundurulduğunda bu süre en az 8 hafta olacaktır. Ayrıca dalışa dönüş süresi hesabında erken doğum, çoklu doğum (ikiz vb.), hipertansiyon, diyabet vs. hususlar da önem arz etmektedir. Bu tür durumlar yaşayan bireyle dalış için bir süre daha beklemesi gerekmektedir.

Size bu konuda en doğru bilgiyi kişisel durumunuza istinaden doktorunuz verecektir. Burada yazılan süreler genel bilgi verme amaçlıdır.


Dalış Esnasında Uzaysal Yön Kaybı ve Baş Dönmesi Nedir ?

Uzaysal yön kaybı ve baş dönmesi alçalırken, dalış sırasında ya da yükselişle meydana gelebilir. Büyük çoğunlukla gece ya da sınırlı görüş dalışının psikolojik boyutundan kaynaklanır. Uzaysal yön kaybı gerçekte olanla, gözlerin gördüğü arasındaki uyumsuzluktur. Baş dönmesi de, zihinsel olarak hareketin hız ve yön bilgisini ölçmeden rahatsız edici bir hareketlilik hissetmektir. Her iki durumda da hareketin doğru gözlemlenememesi dalıcıların yükseldiklerini sanırken alçalmalarına ve çok hızlı alçalış ya da yükselişe sebep olmaktadır.

Uzaysal yön kaybı ve baş dönmesinin çeşitli sebepleri vardır. Esas sebep kulağınızdır. Genel anlamda kulak 3 parçaya ayrılmıştır. Dış kulak, orta kulak ve iç kulak. Dış kulağınızdan giren soğuk su ısınana kadar yönünüzü şaşırmanıza yol açar. Eğer sağ ve sol kulağa farklı miktarlarda su girerse baş dönmesine sebep olur. Çünkü dış kulak dengesini bozmaktadır. Bu, suyun kulaklara girişini engelleyen herhangi bir şeyden kaynaklanabilir. Örneğin uygun su akışını engelleyen bir başlık ve çok miktarda kulak kiri gibi.

Baş dönmesinin bir diğer sık görülen sebebi ise sağ ve sol orta kulaktaki basınç farkıdır. Bu alçalış yada yükselişte meydana gelebilir. Alçalışta, eşit olmayan ya da tam başarılamayan kulak eşitlemeye bağlı olabilir. Bu durum oluştuğunda etkisi geçene kadar yükselmeli ve sonra tekrar alçalmayı denemelisiniz. Yükselişte ise östaki borusunun otomatik açılışı ile havanın eşit boşalmamasından kaynaklanabilir.

Bu meydana geldiğinde kendinizi iyi hissedene kadar alçalmalı ve daha sonra yükselişe geçmelisiniz.

Baş aşağı alçalış da, baş dönmesine sebep olabilir. Dalış esnasında bir taşın altına bakarken baş aşağı asılı kaldığınızda da oluşabilir. Baş aşağı döndüğünüzde ve baş dönmesi hissettiğinizde düz pozisyona gelin, nefesinizi kontrol edin.

Gece dalışında ip olmadan hızlıca alçalmak ya da yükselmek uzaysal yön kaybına neden olabilir. Bu durumda nötr yüzerliğinizi elde etmek için BC’nize azar azar hava verin.

Tavsiye edilen alçalış hızı dakikada 23 metreyi geçmemek üzere kendinizi iyi hissettiğiniz alçalıştır.

Yön kaybını engellemek için en iyi yöntem alçalma ve yükselme esnasında ip kullanmak, dalış eşinize yakın durmak, konsolunuzu kontrol etmektir. Hangi yönün yukarısı olduğunu şaşırdığınızda, hava kabarcıklarınızı takip edin. Görmüyorsanız ellerinizi regülatörden çıkan hava kabarcıklarına koyun. Hava kabarcıkları her zaman yüzeye gider.


Sualtında Hava Tüketim Miktarı Nedir? Hava Tüketimini Nasıl Azalır ?

Dalıcılar arasında yüzeye çıktıklarında ne kadar hava ile çıktıkları bir nevi gurur meselesidir.

Aslında dalış esnasında normal sayılabilecek bir hava tüketim miktarı yoktur.

Farklı dalıcılar farklı oksijen tüketirler. Dalıcılar yavaş, rahat ve tam akciğerlerini dolduracak kadar hava almalı, daha az hava kullanmaya çalışmamalıdır.

Dalışınız esnasında hava tüketiminizi azaltmanıza katkı sağlayacak birkaç önerimiz var.

  1. Ekipmanınızı detaylı olarak kontrol edin. Büyük bir kaçak tüpünüzün hızlı bir şekilde tükenmesine neden olabilir.
  2. Ekipmanınızı dalıştan yeteri kadar zaman önce hazırlayın ve dalış mevkiinde erken bulunun. Dalıştan hemen önceki aceleniz normalden daha fazla hava tüketmenize neden olacaktır.
  3. Ekipmanlarınızı sadeleştirin. Dalış esnasında fenere, şnorkele, selfi çubuklarına gerçekten ihtiyacınız var mı? Çok fazla malzemenin BCD’nizin gereğinden daha fazla şişirilmesine neden olacağını unutmayın.
  4. Paletlerinizi doğru seçin. Doğru bir palet size hava kazandıracaktır.
  5. Şnorkel kullanın. Suda beklerken şnorkel kullanabileceğiniz yerde regülatör kullanmayın.
  6. Uygun dalış elbisesi seçin. Soğuk ortamlarda vücut sıcak kalabilmek için daha fazla enerji ve dolayısıyla oksijen harcar.
  7. Derin ve yavaş nefesler alın. Uzun ve derin nefesler daha fazla oksijenin akciğerlerinize ve kan dolaşımınıza gitmesine neden olur.
  8. Yüzme hızınızı düşürün. İki kat hızlı yüzmek 4 kat daha fazla hava tüketimine ve 8 kat daha fazla enerji tüketmeye neden olur. Sualtında hareketlerinizi yavaşlatın, akıntı ile birlikte hareket edin ve sakin kalmaya özen gösterin.
  9. Nötr yüzerliğinde uzmanlaşın.
  10. Dalış derinliğiniz az olacak şekilde ayarlayın. Asıl dalış noktasına intikallerinizi genel itibari ile sığ sulardan gerçekleştirin.
  11. İlerlemek için paletlerinizi kullanın, ellerinizi değil.
  12. Hepsinden daha önemlisi daha çok dalın.

Grip Oldum Covid Oldum, Dalış Yapabilir miyim ?

Korona virüsünün her alanda olduğu gibi dalış dünyasına da çok ciddi etkileri oldu. Bu paylaşımda dalıcıların kafasında yer alan bir soruya cevap aradık. “Eğer virüse yakalanırsam, iyileşme sonrası dalış yapabilir miyim?”

Öncelikle şunu söyleyelim, bunun kesin doğru bir cevabı yok.

Alman “Wetnotes” dergisinde 15 Nisan’da yayınlanan bir makale, dalıcıların korona sonrasında karşılaşabileceği medikal problemlere ışık tutuyor:

Öncelikle şunu belirtelim, korona virüsünün akciğerler üzerinde uzun dönemdeki etkilerine ilişkin çalışmalar henüz çok başlangıç aşamasında. Virüsün akciğerler üzerindeki fiziksel etkileri iyi bilinmekle birlikte virüsün aralarında kalbin de bulunduğu diğer organlara da etkileri tespit edilmiş durumda. Ancak bu etkiler, ilgili organ iyi bir şekilde incelenmediği durumlarda tespit edilemiyor.

Her ne kadar korona virüs hakkında çok şey bilmesek de, riskli bir kardiyopulmoner sistemle (hem solunum, hem dolaşım sistemi) tüplü dalışın ciddi yaralanmaya, hatta ölüme neden olabileceği uzun zamandır bilinmektedir.

Avusturya’da bulunan Innsbruck Universitesi Hastanesinden Dr Frank Hartig tarafından koronavirüs hastalığına yakalanmış ve sonrasında iyileşmiş altı aktif dalıcı üzerinde yapılan çalışmalarda;  hastaların sağlıklı görünmekle birlikte detaylı incelemelerinde durumun farklı olduğu tespit edilmiştir.

5 ila 6 hafta sonra klinik olarak sağlıklı bir şekilde check-up’a gelen bu altı dalıcının ilk kontrolleri ilginçtir. İki dalıcıda, Stres testinde, normalde alveollerin sıvı ile dolu olduğu durumlarda görünen oksijen yetersizliği durumu görüldü. Efor testinde diğer ikisinde astım hastalarının bronşlarında görülen tahriş etkileri görüldü. CT çekimlerinde altı dalgıçtan dördünde hala önemli akciğer değişiklikleri olduğu tespit edildi. Bu altı dalgıca, klinik olarak sağlıklı görünmelerine  rağmen dalış için müsaade edilmedi.

Koronavirüs hastalığının uzun dönemdeki etkileri halen spekülatif olsa da Dr Hartig’in çalışması, hastalığı geçirmiş kişilerin çok detaylı bir check-up yaptırmadan dalış yapmasının riskli olduğunu ortaya koyuyor.

Diğer bir çalışma ise “Belgian Society for Diving and Hyperbaric Medicine”e ait. Söz konusu kurum tarafından yayınlanan bir raporda ise yukarıda belirtilen hususlara ilave olarak aşağıdaki bilgiler de yer alıyor.

Enfeksiyon Riski: Hastalığı geçirmiş olsanız bile halen bulaştırma riskiniz var (Hava Paylaşımı durumları nedeniyle). Bu nedenle hastalığı geçirmiş kişilerin dalış öncesinde en az 2 ay, tercihen 3 ay beklemesi gerekiyor. (Aynı konu, semptomları göstermiş kişiler için de geçerli)

Akciğer Problemleri: Koronavirüs hastalığına yakalanmış kişilere saf oksijen verildiğinde, bir kısım hastalarda belirtilerin daha da kötüleştiği tespit edilmiştir. Bu oksijen hassasiyetinin sebebi tam olarak anlaşılmamakla birlikte özellikle teknik dalışlarda ve nitrox ile dalışlarda problemelere neden olabileceği raporda belirtilmiştir. Ayrıca dalış esnasında özellikle nefes tutarak yükselme yapılması durumunda (yapılmaması gerekiyor normalde de), sağlıklı kişilere oranla hastalık geçirmiş kişilerde akciğerler yaralanmaların daha büyük ölçüde olabileceği belirtilmiştir.

Dekompresyon Hastalığı: Hastalığı geçirmiş kişilerin akciğerleri normal fonksiyonlarını yerine getiremeyeceği için, kişilerin sağlıklı olsalar bile dekosuz dalış yapmaları gerekmektedir. Aksi durumda dekompresyon hastalığı riski çok daha yüksektir.


Dalış Elbisesi Nasıl Kullanılır?

Dalış kıyafeti tipi hangisi olursa olsun, kullanımdan sonra özen gösterilmesi gereken ürünlerdir. Tüplü dalış, zıpkınla balık avlama ya da su üstü sporları gibi alanlarda kullanılan elbise modelleri farklılık gösterir. Ancak hangi alanda kullanılırsa kullanılsın dalış elbisesi mutlaka dalış sonrası tatlı su ile yıkanmalı, gölgede kurulanmalı, aşırı ısıdan korunmalı ve üzerine ağırlık konmamalıdır. Ayrıca 3 ayda bir tatlı su içerisinde bir miktar yumuşatıcı ile dinlendirilmesi sayesinde jarse alanların tuzlu su ile sertleşmesi önlenmiş olur.


Dalış Elbisesi Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Dalış elbisesi seçimi yapılırken ilk dikkat edilmesi gereken nerede kullanılacağıdır. Burada amaç kullanılacağı alana göre seçilen modelin vücut ısısını koruma özelliğine sahip olup olmadığıdır. Bunun için dalış yapacağınız alandaki su sıcaklığını bilmeniz seçim yapmanızı kolaylaştırır. Bu konuda sizden önce o bölgede dalış yapan kişilerden dalış elbisesi tavsiye ile gereken ekipmanlar konusunda bilgiler alabilirsiniz.

Dalış elbisesi seçerken vücudu dış etkenlerden koruyabilen modeller tercih edilmelidir. Örneğin; kayalık alanda dalış yapılacaksa oluşabilecek küçük sıyrıklara karşı kol ve bacakları koruyan bir model tercih edilmesi gerekir. Elbisenin yıpranmaması için dirsek ve diz alanlarında ekstra koruma olması gerekir. Ayrıca dalış alanındaki su altı canlıları da elbise seçiminde önem taşır. Bazı modeller yüzerlik ve konfor açısından ideal gibi dursa da dalış bölgesindeki alerji yapabilecek canlılar ile deniz analarından koruyamayabilir.

Dalış elbisesinin dar veya bol olması en çok merak edilen unsurlar arasındadır. Üretim malzemesi neopren olduğu için kalın yapıda olan ‌wetsuit modeller, elbette günlük kıyafetler kadar rahat olmaz. Elbise giyildiği zaman nefes almak zor oluyorsa ve hareketler kısıtlanıyorsa o elbise size uygun değildir. Bol olduğu durumlarda ise bilekler, kol altları ve özellikle boyun kısmında bolluk olur. Bol dalış elbisesi, dalış esnasında suyun elbise içerisinde sirküle olmasına neden olacağından vücut ısınızı koruyamazsınız. Dilerseniz seçim öncesinde dalış elbisesi beden tablosu hakkında bilgi alabilir, seçiminizi daha doğru yapabilirsiniz. İdeal seçim sonrası elbise üzerinize tam oturmalı ancak hareketlerinizi kısıtlamamalıdır.

Son olarak seçim yapılırken kalite ve bütçe değerlendirilmelidir. Piyasada ucuz dalış elbisesi modelleri olduğu kadar yüksek kaliteye sahip pahalı olanlar da satışa sunulur. Kullanacağınız alana bağlı olarak en ucuz dalış elbisesi de alsanız ya da en pahalısını da kullansanız, önemli olan yılda kaç kez kullanacağınız ve doğru şartlar altında saklayabileceğinizdir. Çok pahalıya aldığınız bir dalış elbisesini dalış sonrası tatlı su ile yıkamazsanız ve gölgede kurutmazsanız zaten uzun ömürlü olmayacaktır. Hem kaliteli hem de uygun fiyatlı bir model almak isterseniz, dalış elbisesi kampanya ve indirimlerini sıkı takipte olmanız gerekir.


Dalış Kıyafeti Ekipmanları Nelerdir?

Dalış kıyafetleri su altı sporuna yeni başlayanlar için ıslak dalış kıyafetleri, kuru dalış kıyafetleri ve yarım ıslak dalış kıyafetleri olarak farklı özellikler sergiler. Bunun yanı sıra dalış elbisesi ile birlikte kullanılan önemli ekipmanlar da bu sporun olmazsa olmazlarıdır.

Dalış Maskesi: Su altında başı ve saçları koruyan, genellikle neopren malzemeden üretilmiş yumuşak başlıklardır.

Ağırlık Kemeri: Dalış ekipmanlarının bazıları artı yüzerlik özelliği gösterdiği için nötr yüzerlik sağlamak amacıyla kullanılan kurşun ağırlıklardır.

Eldiven ve Çorap Patik: Soğuk su dalışlarında kullanılan, el ve ayaklardaki ısı kaybını önleyen malzemelerdir.

Bunların dışında kullanılan palet, maske, şnorkel, su altı lambaları, dalış şamandıraları, basınç saati, derinlik göstergesi, dalış bilgisayarı, su altı termometresi, manifold ile regülatör gibi ekipmanlar da kullanılır.


Dalış Elbisesi Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Dalış elbisesi fiyatları belirlenirken elbisenin sahip olduğu özellikler göz önüne alınır. Buna göre dalış kıyafeti fiyatları için dikkat edilen başlıca kriterler kısaca şu şekildedir:

Üretim malzemesi

Kalınlık ve yalıtım özellikleri

Çift parça ya da bahçıvan stili

Sizde su altının büyülü dünyasını keşfe çıkarken kaliteli ekipmanlar ile keyfiniz yarıda kalmasın istiyorsanız, Dalış Elbisesi Market’te dalış elbisesi modelleri ile dalış ekipmanlarına göz atabilirsiniz.


Sitenizden Nasıl Alışveriş Yapabilirim?

Satın almaya karar verdiğiniz ürünleri sepetinize atın. Bu işlem için ilgili ürünün detay sayfasında "SEPETE AT” butonuna tıklamanız yeterlidir. Sepetinizde bulunan ürünlerle ilgili sayfa açıldığında sipariş ettiğiniz ürün adedi ile ilgili değişiklik yapabilirsiniz. Sepetinizdeki ürünlerden birini almaktan vazgeçmeniz halinde sepetinizde yer alan ürünün yanında yer alan "KALDIR” butonuna tıklayarak ürünü sepetinizden çıkarabilirsiniz. Alışverişe devam etmek istiyorsanız "ALIŞVERİŞE DEVAM” butonuna, sepetinizdekileri satın almak istiyorsanız "SATIN AL” butonuna basabilirsiniz. Bu işlemi yaptıktan sonra sipariş sayfamıza yönleneceksiniz. Sitemize daha önce üye olmuş iseniz, "Daha önceden üye olmuştum” seçeneğini işaretleyip şifrenizi giriniz. Sitemize üye değilseniz, "Yeni üyeyim” seçeneğini işaretleyerek e-posta adresinizi girmeniz gerekmektedir. Alışverişi bitirmeniz halinde karşınıza çıkan sayfada fatura adresi, gönderim adresi ve ödeme şekli ile ilgili bilgileri doldurun. Fatura adresi ve gönderim adresi aynı adres ise, "fatura adresim, teslimat adresim ile aynı” kutusunu seçin. Kredi kartı bilgilerinizi de girdikten sonra "onayla” butonuna basarak siparişinizi tamamlayabilir veya herhangi bir nedenden dolaya vazgeçtiyseniz iptal butonuna basarak siparişinizi iptal edebilirsiniz. Onay butonuna tıklamanızla siparişinizin onaylandığına dair bir sayfa açılacak ve sipariş numaranız verilecektir. Daha sonra siparişinizle ve sipariş numaranızla ilgili bir e-posta adresinize gönderilecektir.


Sitenizde Kredi Kartı Bilgilerimi Vermem Güvenli Mi?

Alışverişinizde Kredi Kartı ödemeleri için Türkiye'nin en güvenilir ödeme platformu iyzico ile çalışmaktayız. Bu sebeple daliselbisesi.com kredi kartı bilgilerinizi göremez, kayıt altına alamaz, ve hiçbir şekilde kullanamaz. Bundan dolayı en güvenli ödeme sistemi olan iyzico, tarafınıza tam ve en yüksek seviyede koruma sağlar.

Daliselbisesi.com sitesi ile paylaştığınız diğer kişisel bilgilerinizde (adres, telefon gibi) hiçbir şekilde başka kuruluşlarla paylaşılmayacaktır, üçüncü kişilere satılmayacaktır ve gizli tutulacaktır.


Kredi kartı ile ödeme bölümündeki CVV nedir?

CVV kredi kartınızın arka yüzünde ve beyaz bant üzerinde bulunan 3 haneli güvenlik numarasıdır. Beyaz bant üzerinde kredi kart numaranızın sonunda ayrı olarak yazılmış göreceksiniz.


Alışverişimi Kredi Kartı Dışında Ne Şekillerde Ödeyebilirim? Kapıda Ödeme Seçeneğiniz Var Mı?

Mağazamızda tüm kredi kartları geçerlidir. Kredi kartı ile ödeme yapmak istemiyorsanız, banka hesaplarımızdan birine EFT/ Havale yapabilirsiniz. Yaptığınız EFT veya havaleye ait bilgileri (havale yaparken sipariş numaranızı eklemeyi unutmayın) e-posta veya faksla bize ilettiğiniz andan itibaren siparişiniz geçerli olacaktır ve onaylanan siparişinizle ilgili bilgi e-postası adresinize gönderilecektir. Sipariş verdikten sonra 48 saat içerisinde havale gerçekleşmezse sipariş tarafımızdan iptal edilir.


Fiyatlara KDV dahil mi?

Ürüne ait resmin altında Türk Lirası olarak belirtilen fiyat ürünün KDV Dahil fiyatıdır.


Kargo ücreti ne kadar tutar ve kime ait?

daliselbisesi.com kargo ücreti yok. Kargo ücretlerini Dalış Elbisesi Market olarak tarafımızdan yapılmaktadır. Tek yapmanız gereken şey sipariş verip, siparişinizin adresinize teslim olmasını beklemek. Bizim için önemli olan sizin memnuniyetiniz.


Siparişim Ne Kadar Sürede Elime Geçer Ve Hangi Kargo Firması İle Gönderim Yapıyorsunuz?

Siparişleriniz, havale ya da kredi kartı ödemeleriniz onaylandıktan hemen sonra işleme konulur. Saat 13:00'den önce onaylanan ödemelerde, kargolama işlemi aynı gün içinde yapılır. Saat 13:00'dan sonra onaylanan ödemelerde ise kargolama işlemi ertesi gün yapılır. Teslimat adresinin İstanbul'a uzaklığına göre de kargo şirketi 1-3 gün içerisinde siparişinizi size ulaştıracaktır. Daliselbisesi.com siparişleri MNG Kargo firması tarafından taşınmaktadır.

Tarafımızdan kaynaklanan bir aksilik olması halinde ise size üyelik bilgilerinizden yola çıkılarak haber verilecektir. Bu yüzden üyelik bilgilerinizin eksiksiz ve doğru olması önemlidir.


Hafta Sonu Ve Bayram Tatili Günlerinde Verdiğim Siparişler Ne Zaman Elime Geçer?

Hafta sonu ve bayram tatillerinde verilen siparişler, tatilin sona erdiği ve kargo firmasının çalışmaya başladığı ilk iş gününde gönderilir.


Ürünlerin Garantisi Var Mı?

Daliselbisesi.com 'da satılan her ürün en az 12 ay olmak üzere üretici firma garantisindedir.


Ürün Arızalı Çıkarsa Ne Yapmalıyım?

Daliselbisesi.com alışveriş sitesinde satılan ürünlerin tamamı üreticileri tarafından garantilidir. Olası bir arızada Arıza Formu linkini kullanarak başvuruda bulunabilirsiniz. Daliselbisesi.com’dan satın aldığınız ürün, kullanım sürecinde, gerek malzeme ve işçilik gerekse montaj hatalarından dolayı arızalanırsa, ürününüz garanti süresi içerisinde ücretsiz olarak yetkili servis istasyonu tarafından tamir edilir. Servis istasyonunun bulunmaması halinde, ürün, tarafımızdan, imalatçı ya da ithalatçı firmaya gönderilir. Daliselbisesi.com, ürün tamiri yapmamakta, sadece gönderilen arızalı ürünleri, yetkili servislere yönlendirmekte ve sonuç beklemektedir.


Verdiğim Siparişin Doğruluğunu Nasıl Kontrol Edebilirim? Siparişimin Durumunu İzleyebilir Miyim?

Siparişiniz daliselbisesi.com’a ulaştığında otomatik sipariş onay mesajı üyelik bilgilerinizde vermiş olduğunuz e-posta adresinize gönderilecektir. Ayrıca vermiş olduğunuz siparişi daliselbisesi.com’da ki kullanıcı menüsünde yer alan "siparişlerim” bölümünden izleyebilirsiniz.


Siparişimi İptal Edebilir Miyim?

Vermiş olduğunuz siparişinizi, ürün tarafımızdan kargoya verilmeden önce iptal edebilirsiniz. kargoya verildikten sonra iptal etmeniz durumunda ise maalesef iptal edemezsiniz. Ancak yine de böyle bir durumda iletişimde kalalım. +90 532 659 81 71 numaralı whatsapp hattından uzman müşteri temsilcilerimiz ile görüşebilirsiniz.


Faturam Elime Nasıl Ulaşacak?

Faturalarınız, siparişlerinizle birlikte teslim edilmektedir. Faturanızın aslı mutlaka tarafınıza gönderilen kargo kutusu içine konmaktadır. ancak talep etmeniz durumunda dijital kopyası tarafınıza email veya mesaj olarak ta iletilir. Talebiniz olması durumunda +90 532 659 81 71 numaralı whatsapp hattından uzman müşteri temsilcilerimi ile görüşebilirsiniz.


Fatura Adresi Ve Teslimat Adresi Farklı Olabilir Mi?

Alışveriş formunda fatura adresini ve teslimat adresini ayrı ayrı belirtebilirsiniz. Faturanızın farklı bir adrese gönderilmesi için, adres işlemleri sırasında "Fatura adresim, teslimat adresim ile aynı" seçeneğini "işaretlememeniz” gerekmektedir.


Kargo Teslim Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Sevkiyat sırasında zarar gördüğünü düşündüğünüz paketleri teslim aldığınız firma yetkilisi önünde açıp kontrol ediniz. Eğer üründe herhangi bir zarar varsa kargo firmasına tutanak tutturarak ürünü teslim almayınız. Ürün bize geri gelecektir. Durum ile ilgili olarak bizi bilgilendirmeyi unutmayınız. Sorunlu ya da hatalı gönderi en kısa sürede düzeltilecektir. Ürün teslim alındıktan sonra kargo firmasının görevini tam olarak yerine getirdiğini kabul etmiş olduğunuzu unutmayınız.


Cayma Hakkımı Ne Durumlarda Kullanabilirim?

TÜKETİCİ'nin, hiçbir hukuki ve cezai sorumluluk üstlenmeksizin ve hiçbir gerekçe göstermeksizin malı teslim aldığı veya malın gösterdiği adresteki 3. kişi/kuruluşa teslim edildiği tarihten itibaren yedi (7) gün içerisinde malı reddederek/iade ederek sözleşmeden cayma hakkı vardır. Cayma hakkının kullanılabilmesi için bu süre içinde SATICI'ya bu hakkın kullanıldığının elektronik posta veya taahhütlü mektup ile bildirimde bulunulması ve ürünün bu madde hükümleri çerçevesinde kullanılmamış ve ürünün kendisinin, ambalajının ve kutusunun zarar görmemiş ve ürüne ait etiket ve ürünün üzerinde bulunan koruma bantlarının çıkarılmamış olması şarttır. Bu hakkın kullanılması halinde, 3. kişiye veya ALICI'ya teslim edilen ürünün SATICI'ya gönderildiğine dair kargo teslim tutanağı örneği ile satış faturası aslının iadesi zorunludur. Bu belgelerin ulaşmasını takip eden 7 (yedi) gün içinde ürün bedelinin ALICI'nın banka hesabına veya kredi kartı hesabına iade edilmesi için SATICI ilgili banka nezdinde derhal girişimde bulunur.